Ontvang nog een yoga mini Pauze

 
Kleine stapjes, grote veranderingen.
 

Een aantal jaar geleden werkte ik, naast dat ik yogalessen gaf, ook nog op een kantoor. Regelmatig was ik in de kantoorkeuken te vinden, om wat te eten of te drinken te halen, maar ook om een paar korte yoga oefeningen te doen. Mijn lichaam verlangde er namelijk enorm naar om even iets anders te doen dan zitten. Hier is mijn liefde voor laagdrempelige yoga geboren. Want wat kun je doen zonder yogamat, -blok en -riem en met een spijkerbroek aan?

Thuiswerken: werken in pyjama en meer tijd voor yoga

In de afgelopen periode zijn we met z’n allen veel meer thuis gaan werken. Dit heeft natuurlijk zo zijn voor- en nadelen. Eén van de grote voordelen vind ik dat je lekker in je pyjama kunt werken, zonder dat je collega’s het doorhebben. Maar ook dat je ongestoord wat yoga oefeningen kunt doen, zonder dat je je hoeft te verstoppen in die kantoorkeuken. Volgens mij is iedereen het er inmiddels wel over eens dat het enorm goed is voor lichaam en geest om daar elke dag even bewust aandacht aan te schenken. Even inchecken ,als het ware. Even voelen en bewegen, om te polsen hoe het ermee staat. Voor veel mensen is het ook een streven om vaker te bewegen, te stretchen, even rust te pakken. De grote valkuil is alleen dat het een toevoeging wordt aan een toch al eindeloze to-do lijstjes. Het kan soms ook nogal een onderneming lijken:
– yogamat pakken
– plek maken voor jemat
– omkleden
– eventueel een youtube-fimpje zoeken (soms net zo erg als het uitzoeken van een film op Netflix)
– een uur yoga
– douchen (afhankelijk van de intensiteit)
– douche uitdrogen
– weer aankleden

Tja. Er zijn genoeg dagen geweest waarop ik mezelf die yogamat niet opgesleept kreeg.

De oplossing? Maak je doel haalbaar

Hoe ga je dat goede voornemen dan in je dagelijkse ritme opnemen? Ik geloof enorm in de kracht van de herhaling en in het ontwikkelen van goede gewoontes en patronen. De crux zit ‘m in het haalbaar maken van je doel. Maak de activiteit dus kleiner en makkelijk uitvoerbaar. Stel, je hebt wél de luxe dat je iedere dag een uur de tijd hebt voor yoga: ga ervoor! Maar weet dat dat niet per se nodig is om een verandering in gang te zetten. Dit kan je namelijk ook bereiken in slechts 5 minuten per dag.
 
Herhaling, herhaling, herhaling

Je kan je hersenen zien als een systeem van wegen. De weg die je het vaakst neemt, wordt makkelijk begaanbaar, als een driebaans snelweg. De minder bewandelde paden blijven een smal en moeilijk te nemen zandpad. Als je iets nieuws wilt leren, zal dit in eerste instantie dus wat lastig zijn. Je moet je aandacht zorgvuldig naar binnen richten, inchecken bij je lijf, je ademhaling. Misschien is dat in het begin moeilijk. Maar hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker dat hobbelige zandpad begaanbaar wordt. Tot het uiteindelijk geen zandpad meer is, maar een doorgaande weg. En dit effect bereik je het beste door de herhaling! Een uur yogales per week is super fijn en hierin zal je meer diepgang vinden dan in die 5 minuten per dag. Maar als het gaat om het maken van een structurele verandering in je leven, is de dagelijkse herhaling het allerbelangrijkste. Een ander voordeel van je toeleggen op een dagelijkse korte oefening is dat je met een haalbaar doel ook echt iedere dag een succeservaring hebt. Dat geeft een goed gevoel!

 

Wil jij ook aan de slag met die verandering?
Om je op weg te helpen, en dit zo laagdrempelig mogelijk te maken, heb ik een aantal korte filmpjes en geluidsopnames gemaakt die je kan gebruiken als korte onderbreking van je dag. Je hebt geen yogamat nodig, je hoeft je ook niet om te kleden, een stoel of een plek waar je even kan staan is voldoende. Bovenstaand zie je een van mijn filmpjes, ik hoop dat je er wat aan hebt! Wil je meer van deze filmpjes om je beoefening te ondersteunen? Neem dan vooral even contact met me op.